Jak dlouho roste vánoční stromeček

Přemýšlíte před Vánocemi, že se vám možná může vyplatit pěstovat si vánoční stromeček svépomocí? Ušetříte, to je jisté. Ale chce to čas.

Jak dlouho roste vánoční stromeček

Cenovka hezky rostlého vánočního stromečku se motá někde okolo 400 až 1200 Kč - dnes, v r. 2020. A teď si představte, že u vás na zahradě by vánoční stromeček hezky rostl naprosto beznákladově...

Tak tedy jak dlouho roste stromek

Zabere to každopádně celé roky. Hodně záleží, jestli se jedná o pěstování stromku ze semínka (jděte na šišky) nebo ze sazenice (ze školky). Zakoupením sazenice ušetříte asi dva až čtyři roky. Velkou roli hraje množství slunečního svitu, vody a vhodná půda. Různé stromky jsou různě rychlé. Podívejte se na seznam běžných českých stromečků, seřazený podle doby růstu:

Borovice lesní (Pinus sylvestris) roste jako blesk. Výšky 200 cm může dosáhnout, a to od semínka, už za 7 let.

Borovice černá (Pinus nigra) roste o něco pomaleji, dvoumetrové výšky dosáhne zhruba o rok později, tedy cca za osm let.

Smrk ztepilý (Picea abies - normální český zelený smrk) roste celkem rychle, ne tak jako borovice. Dvoumetrové výšky může ze semínka dorůst, když mu nic nechybí, zhruba za 10 let.

Smrk pichlavý (Picea pungens - stříbrný smrk) je vyhledávanější, ale trochu pomalejší bratranec českého zeleného smrku. Výška 2 metry mu trvá zhruba 12 let.

Jedle kavkazská (Abies nordmanniana) je někdy označovaná (mylně) jako severská jedle. Jedle rostou hodně pomalu. Do výšky 2 metry vyrostou ze semínka zhruba za 12-14 roků.

Středoevropská jedlička, Jedle bělokorá (Abies alba) není tak hustá a je ještě trochu pomalejší než Jedle kavkazská. S tou si počkáte tak třináct až patnáct let.

Takže se nabízí otázka: Stojí vám to za to?